Velkommen til Formoseter på Høvringen

Vi ønsker hjertelig velkommen til Formoseter og Høvringen, på overnatting, seterferie, kafébesøk, møte eller festlig lag.

Cecilie er vertinne, kokk, og den du har kontakt med i forkant av oppholdet. Hun står for mat og servering og sørger fog at seterhusa er klare for nye overnattingsgjester. Anders er gardbruker på Formo, og vaktmester, kjentmann og altmuligmann her på setra.

På setra kan du også treffe på én eller flere av de fire snart voksne ungene våre, Ane, Ola, Hans og Jon, og andre flinke folk som jobber hos oss.

Det er viktig for oss å holde på den nære koblinga mellom garden og setra. Derfor driver familien garden Formo og Formoseter sammen. Så langt som råd er benytter vi råvarer fra garden på kjøkkenet, og ellers fra Gudbrandsdalsmat og andre garder i nærområdet.

Vi deler gjerne historier om garden, setra, området og verdiene vi står for, med gjestene våre.

Formoseter på Høvringen

Formoseter ligger fritt og fint på Høvringen med panoramautsikt mot Rondane Nasjonalpark, fjell og daler. Her har det vært aktiv seterdrift tilknytta garden Formo i Sel fram til 1930 tallet. Fortsatt blir setra brukt som beite for kvigene våre, og til høsting av fôr. 

Vi starta med gjestevirksomhet i 1997, og har siden det innreda til sammen 6 trivelige seterhus på tunet.

Fordi vi er stolte av landbruket og den lange historia knytta til seterdrift i området, har vi så langt som mulig tatt vare på materialer og gjenstander fra gammelt av, for slik å gjenskape stemninga fra den tida folk bodde og arbeidet på setra hele sommeren. 

Formostugu er hjertet på tunet, og her kan vi tilby matservering og dekke opp til inntil 35 personer.

Cecilie styrer kjøkkenet og åpner dørene på bestilling for kortreiste og smakfulle opplevelser rundt langbordet.

De andre seterhusa er godt lagt til rette for sjølhushold. Alle seterhusa har egne bad, innlagt vatn og kjøkken. Om ikke alle sengene er av de bredeste, har alle gode madrasser.

Vi har plass til inntil 40 personer på overnatting om vi benytter alle soveplassene i alle husa.

Er dere ei gruppe der alle vil overnatte i enkeltrom, kan vi tilby 15 rom fordelt på de 6 seterhusa.
To og to vil da dele bad. 

Kommer dere som familie eller venner, har vi seterhus som passer for alt fra 2 til 16 personer. Ta gjerne en titt på beskrivelsen av de ulike seterhusa, og se hva som passer best for dere.   

Garden Formo

Formoseter hører til garden Formo i Sel, som har setra på Høvringen i ei årrekke. Garden har ei historie som strekker seg helt tilbake til middelalderen, og ble trolig rydda på trettenhundretallet. Fra fjortenhundretallet lå garden under Grefsheim gods på Nes på Hedmarken. Eieren på Grefsheim ga videre Formo i gave til den siste katolske erkebiskopen på Hamar, Mogens Lauritzon.

I triologien “Kristin Lavransdatter”, valgte Sigrid Undset å skrive Simon Darre, mannen Lavrans ville at datteren Kristin skulle gifte seg med, inn i historien som gardbruker på Formo. Hun fikk Nobels litteraturpris for disse tre bøkene i 1928, der handlingen er lagt til perioden 1309-1349.

Etter reformasjonen ble Formo krongods under danskekongene Fredrik II og Christian IV, og i 1645 kom garden under kopperverket på Selsverket. 

Anders Sigurdson som drev garden fra slutten av 1600 tallet, var den første driveren i Formoslekta.

I første halvdel av attenhundretallet var haugianerne hyppige gjester på Formo. Både Hans Nielsen Hauge og Ivar Aasen har besøkt garden, den siste deltok også på haugianermøtene som ble holdt der. 

I dag er det Cecilie og Anders som er vertskap. Sammen med ungdommene Hans, Ola, Ane og Jon ønsker vi deg velkommen til Formoseter.

Vi overtok garden og setra i 1997 etter Anders sine foreldre Reidun og Hans, og er i dag niende generasjons drivere på Formo.